Portugese GNR met bijna 3.000 man geïntegreerd bij brandbestrijding

SEPNA, de natuur- en milieupolitie van de Guarda Nacional Republicana zal met 1.052 leden in het landelijke brandpreventie- en controlesysteem geïntegreerd.

Daarnaast worden nog eens 1.882 leden van de GNR bij de GIPS, de Beschermings- en Hulpinterventie Groep van deze politieorganisatie, ingedeeld.

Vanaf mei zullen bijna 3.000 leden van de Republikeinse Garde integreren in het landelijke brandpreventie- en controlesysteem van de GNR, liet het ministerie van Interne Administratie (MAI) op zondag weten.

GIPS teams van de Politie
Vorige week zijn in portugese badplaats Figueira da Foz al 408 GNR militairen met hun speciale opleiding begonnen, zodat zij deze zomer de al bestaande organisatie GIPS van de GNR zullen versterken. 16 leden van deze nationale politiedienst maakten de GIPS-cursus al af en kunnen al worden ingezet.

De MOI geeft aan dat deze versterking in de GNR wordt ingevoegd binnen het model van specialisme bij de preventie en brandbestrijding, welk is goedgekeurd in de buitengewone ministerraad van 21 oktober 2017.

Volgens dit model worden volgens de MOI ook de Permanente Interventie Teams (EIPS) uitgebreid in risicogebieden, waarbij 40 EIPS teams werden gecreëerd met in totaal 1.524 professionele brandweerlieden vanuit de Humanitaire Verenigingen van Brandweer vrijwilligers.