Tuingereedschap: Groot prijsverschil dezelfde winkel Spanje en Portugal

Juist in de periode waarin veel expats én de eigenaren van een camping nog een flink stuk gereedschap aan willen schaffen om “de tuin” zoals we ons land naast de woning en schuur + eventuele bijgebouwtjes willen noemen, andere nederlanders gaan er in hun uitingen online vanaf een goede hectare al uit van hun “landgoed”, vrij te maken van hoog gras, brem, bramenstruiken en meer van dat wat je mooi kunt vinden en wat dan toch ook wel fiks wil branden.

Onderaan die mooie grote groene dos van blaadjes over de bramenstruik, waarop die lekkere vruchtjes groeien, gaat een fikse hoeveelheid, vaak tot 95% van de grote struik gepaard met kurkdroog, snelbrandend hout. Eén vonkje en je hebt hier een vuurzee van jewelste met het nodige vliegas om het land verderop ook aan te steken.

Brem is voor veel toeristen schitterend om te zien en de toerist vindt het jammer dat juist nu de brem wordt verwijderd. In de paar weken van het voorjaar is het mooi om te zien, de witte en gele brem. Maar wat zegt dezelfde toerist als later in het jaar die brem, met daarin de hars, brandt als een fakkel.

Om deze reden alleen al wil menig eigenaar van een lap grond nieuw en goed gereedschap aanschaffen. Een motorbosmaaier is handig, ook wel nodig om jonge brem en de bramenstruiken onder controle te krijgen, maar een elektrische bosmaaier kan net zo prettig zijn. Dat geldt ook voor de kettingzaag. Deze machines zijn lichter in gewicht en werken daardoor prettiger en de lezer die ons tipte heeft de ervaring dat hij minder panne heeft met een elektrische bosmaaier van het merk Sterwins, dan met een motorbosmaaier, want die gebruikt meer gemixte benzine, wordt heet en maakt veel lawaai.

Dezelfde accu die de bosmaaier laat draaien is ook geschikt om een grasmaaier van dat merk zijn werk te laten doen, een heggeschaar kan daar ook mee werken, zoals ook een kettingzaag en een “hoge takken”-zaag (tot 4 mtr).

Deze elektrische machines zijn bij elkaar geteld stukken goedkoper dan dezelfde machines die op benzine werken en het milieu mag haar woordje natuurlijk ook doen, een lithium accu levert minder vervuiling op dan de benzine.

Een rondje internet geeft gelijk aan de tip van onze lezer, dat er grote prijsverschillen zijn op de aankoop van deze artikelen, of je die bij Leroy Merlin in Spanje haalt, of bij dezelfde winkelketen in Portugal.

Hier het prijsoverzicht zoals vandaag online is vastgesteld:

Artikel van Sterwins      Portugal     Spanje
Kettingzaag     € 169,00    € 169,00
Bosmaaier     € 149,00   € 149,00
Grasmaaimachine      € 249,00    € 229,00
Heggeschaar      €   89,99    €  89,00
Bomensnoei kettingzaag     €  109,00   €  89,00
Bladblazer     €  119,00   €  99,00
Lithium Accu 36V     €  129,00   €  99,00
Accu lader     €    29,99   €  24,95
Heggeschaar met verlenging     €    89,99    €  89,00

Bij de portugese vestiging van dit franse bedrijf vragen wij maar niet meer naar de reden van deze grote prijsverschillen, want een steevast antwoord over dit soort zaken in Portugal van menig winkelbedrijf is “dat de BTW in Portugal hoger is dan in Spanje.” Maar als je dan aankomt met het BTW-verschil van slechts 2%, in Portugal is het percentage 23% en in het buurland op dit Iberisch schiereiland is de BTW 21%, het verschil in de vergelijking die Camperaarskrant heeft samengesteld is veel meer dan slechts twee procent.

De expat die toch even een dagje uit wil, vooral als de spaanse grens niet al te ver is, kan van deze gelegenheid mooi gebruik maken door dezelfde apparaten uit Spanje mee naar huis te nemen. Een eventuele garantie kan gewoon in Portugal worden geclaimd.