50 Miljoen krediet voor schoonmaak bossen door Portugese gemeenten

De President van de Republiek Portugal heeft donderdag het besluit van de regering goedgekeurd tot vaststelling van een kredietlijn voor gemeenten, als financiering van het schoonmaken van de bossen.

De kredietlijn werd op 15 maart in een persverklaring van de premier António Costa al aangekondigd. Op dat moment, vertelde António Costa dat voor het verplicht schoonmaken van de bossen geen boetes worden opgelegd als deze werkzaamheden op uiterlijk 31 mei 2018 zijn afgerond.

In een verklaring op hetzelfde moment, van de voorzitter van de Nationale Vereniging van Portugese gemeenten (ANMP), laat Manuel Machado weten, dat de toewijzing van 50 miljoen euro aan krediet voor de boskap als “voldoende” wordt beschouwd, vooral ook omdat de regering heeft toegezegd dat dit bedrag, indien nodig zal worden verhoogd

Geen bekeuringen tot 1 juni
Enkele uren na deze mededelingen heeft het kabinet ingestemd met de verordening, die bepaalde dat boetes voor niet-naleving in het opruimen van de bossen tot en met 31 mei 2018 niet effectief zullen worden opgelegd. Met als toevoeging dat de grondeigenaar dan wel aantoont alles in het werk te hebben gesteld dat de werkzaamheden per die datum zullen zijn voltooid

De schorsing van de boetes, daarover informeert de portugese regering dat dit is bedoeld als stimulering van elke landeigenaar, van de kleine tuin tot een bos, voor het tijdig na kunnen leven dat alle grond, van bossen tot percelen rond elke vorm van bebouwing volgens de in de wet gestelde voorwaarden zullen zijn opgeruimd.

Boetes niet direct 10.000 en 120.000 euro
Portugal is een land waar je wel eens kunt spreken over hollen of stilstaan, vertelt een portugees van het platte land. Een woordvoerder van de ICNF, het Portugese “Staatsbosbeheer”, beheerder van alle nationale parken in dit vakantieland, laat weten dat de soep inderdaad niet zo heet gegeten wordt als opgediend. “De boete voor een partikulier begint volgens de geldende wet al sinds 2006 bij 140 euro Bij decreet zijn alle genoemde boetes van deze wet met 100% verhoogd, dus een eerste boete is 280 euro en vervolgens kan deze uiteindelijk oplopen tot zelfs de overal gepubliceerde 10.000 euro. Heeft iemand een stuk grond bedrijfsmatig, dan gelden ook lagere boetes en geldt uiteindelijk een maximale boete van 120.000 euro,” aldus de woordvoerder.

Gezoem tot in de verte
De eerder genoemde vriendelijke portugees vindt ook de 260 euro wel veel geld, ik maak nu liever mijn tuin even brem- bramenvrij, en gaat tijdens het gesprekje gestadig door met het verwijderen van de brem in het bosje naast zijn woning. Campinggasten valt het op dat je tot in de verre omgeving wel het zoemend geluid van bosmaaiers en kettingzagen hoort. “Het geeft je wel een prettig gevoel, als je weet dat er dit jaar zoveel wordt gedaan om een verschrikkelijk jaar als 2017 te voorkomen,” zegt Aleida die al voor de 16e keer in het vroege voorjaar door Portugal reist.