Portugese stuwmeren op voldoende capaciteit

Begin maart is in sommige delen van Portugal, de regen met meer dan 38 liter water per vierkante meter gevallen, wat voor de experts als “zeer goed” werd gezien. Maar er waren plaatsen waar de regenval zelfs 56 liter per m2 bereikte. De grote dam-reservoirs zijn de afgelopen acht dagen tussen 20% en 30% gegroeid.

Portugal is voor haar waterhuishouding, maar ook voor de electriciteitsbehoefte sterk afhankelijk van deze stuwmeren, “Barragems” genoemd.

Zoals Camperaarskrant al berichtte begon het er begin maart voor Portugal al beter uit te zien. Vervolgens is het vijfentwintig dagen behoorlijk blijven regenen en heeft het waterniveau achter vrijwel alle stuwdammen zijn maximale quotum bereikt.

Jorge Froes, een specialist in landbouwplanning, schat dat de situatie in noordelijk Portugal aanzienlijk beter is dan in het zuiden, hoewel de Alqueva-dam een ​​beslissende bijdrage levert aan het hele Baixo Alentejo-gebied. “De regen was een maand erg goed. “Dit lost veel problemen voor zowel de landbouw als de openbare voorzieningen op,” zei hij.

Voldoende water voor de Taag
Het grootste stuwmeer in het stroomgebied van de spaanse Taag bevindt zich pal voor de grens met Portugal. De voor de waterhuishouding van Portugal belangrijke rivier, de Tejo, wordt via dit stuwmeer met daarin de Alcántara dam gevoed. Het niveau van dit stuwmeer is inmiddels over de 3.162 hm3 gestegen, waardoor de spanjaarden moesten overgaan om water “af te laten” in een aantal zijrivieren op het spaanse grondgebied. Dat weg laten lopen van water wordt gedaan om de druk op de damwand te ontlasten.