Portugal roept ambassadeur uit Moskou terug

Marcelo Rebelo de Sousa, de President van Portugal verklaart dat het voor overleg terugroepen van de ambassadeur van Portugal in Moskou voor overleg naar Lissabon  “een waarschuwing” is en “een sterk signaal van de Portugese staat.”

Het staatshoofd sprak met de media bij de toegang van de première van een toneelstuk in de Stadsschouwburg Mirita Casimiro in Cascais, waar hij commentaar gaf op de beslissing de minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva.

“Het is een zeer duidelijk signaal, of als u wilt, een bericht, van de Portugese Republiek” zei Marcelo Rebelo de Sousa.

De president voegde er aan toe dat “het terugroepen van de ambassadeur van Portugal in Moskou voor overleg in Lissabon, natuurlijk betekent dat na verloop van tijd, min of meer korte, zowel lang als kort, de aanwezigheid van de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Portugal in dat land ophoudt te bestaan​​”.

De portugesee minister van Buitenlandse Zaken vertelde in het avondjournaal dat het terughalen van de ambassadeur uit Moskou voor overleg een van de meest adequate maatregelen is om de nationale belangen te verdedigen en de positie van Portugal internationaal weer te geven.

“We gebruiken voorzichtigheid en begrijpen dat het op dit moment de meest geschikte maatregel is om onze nationale belangen te verdedigen en ook op het internationale terrein het belang te tonen dat we toeschrijven aan de verantwoordelijkheid van de Russische Federatie, voor de aanval met zenuwgas in Salisbury,” zei hij.

Op 14 maart kondigde Groot-Brittannië de uitzetting aan van 23 Russische diplomaten van Brits grondgebied en de bevriezing van de bilaterale betrekkingen met Rusland, dit als reactie op de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergeant Skripal met een neurotoxisch gas op 4 maart in de Engelse stad Salisbury.

Moskou reageerde door 23 Britse diplomaten uit te zetten en schortte de activiteiten van de British Council in Rusland op.

De Skripal-affaire veroorzaakt een ernstige diplomatieke crisis, die zich uitbreidde naar andere geallieerde landen van het Verenigd Koninkrijk, zoals de Verenigde Staten en verschillende lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen, die ook besloten om Russische diplomaten uit te zetten. Omgekeerd stuurt Rusland vervolgens ook weer diplomaten naar deze landen weg.