Einddatum verplichte schoonmaak rond campings in Portugal verlengd tot en met 31 maart

De ICNF, de organisatie van de overheid, in Nederland zou dit Staatsbosbeheer zijn, die de nationale parken in Portugal beheert, heeft besloten om de termijn van 15 maart 2017, waarop ieder die een grondstuk heeft, huurt, of gewoon in gebruik heeft, te verlengen naar 1 april a.s.

De reden is de zware regenval, die meekwam met de stormen Felix en Gisele, terwijl het bij een storm natuurlijk onveilig is om bomen met kettingzagen te snoeien en je bij de enorme stortbuien natuurlijk niet kon verlangen dat men onbeschermd aan het werk gaat.

De verschillende politieautoriteiten, Portugal heeft nog geen nationale politie, maar ook de andere autoriteiten die bekeuringen uit mogen delen, zoals o.a. de werknemers van de ICNF, boswachters en de gemeentelijke controleurs, hebben vanuit de overheid opdracht gekregen om, voor 1 april 2017 niet te bekeuren.

Daarna geldt een “opvoedperiode” tot 1 juni 2017. In deze periode dient de politie de betreffende eigenaren, huurders of gebruikers te adviseren wat zij moeten doen om te voldoen aan wat de wet heeft gesteld.

Iemand die aantoont dat hij wel maatregelen voor de schoonmaak heeft voorbereid, zoals het inhuren van een bedrijf die dat werk moet doen, terwijl dat bedrijf door het vele werk nog niet kon komen, zal ook niet worden bekeurd.

Binnen deze periode mag de politie wel een proces-verbaal, in het portugees contra-ordenaçâo genoemd, opmaken als sprake is van duidelijke nalatigheid, zoals bij een gevaarlijke situatie die wel had kunnen worden opgelost en bijvoorbeeld ook bij een weigering, van de betrokkene.

Over de maatregelen zelf heeft Camperaarskrant al eerder bericht. De eerste berichtgeving over deze campagne plaatste Camperaarskrant al in februari 2018.