Grondeigenaar wilde slaatje slaan uit schoonmaak van de Portugese Taag

Het Portugese ministerie van Milieu heeft te maken met enkele problemen om 16 duizend ton slijk uit de bodem van de rivier de Taag te halen. De schoonmaakwerkzaamheden zijn gepland in de omgeving van het uniek gelegen plaatsje Vila Velha de Ròdâo, waar de N18 deze uit Spanje komende rivier kruist.

Er was al een stuk terrein gevonden waar het slib tijdelijk zou worden gestort, maar de eigenaar gaf, na te hebben geprobeerd een schadevergoeding van 60.000 euro te bedingen, aan niet verder te willen onderhandelen.

Tegenover een verslaggever van de krant Expresso vertelde eigenaar nu dat hij zelfs bang is voor onteigening, wat hij aangaf als reden om de publiciteit te zoeken.

De prijzen die in het noorden van de landbouw- én toeristische streek Alentejo voor niet bebouwde grond worden betaalt schommelen vaak tussen de 1,00 en 2,00 euro per m2

Extra eis met beplanting door kurkbomen
Het Portugese Ministerie van Milieu bood aanvankelijk een vergoeding van 37.131 euro, maar met de eis van 60.000 euro wees de grondeigenaar dat aanbod af. Daarnaast eiste hij dat de overheid ook nog 5 hectare van zijn bezit met kurkeiken te beplanten. Hij had er op gerekend dat voor het tijdelijk opslaan van het slib een stuk grond van 6 ha nodig zou zijn, reden voor hem om het tot die aanvullende eis te laten komen.

Op dezelfde dag, 15 maart, daalde de grondeigenaar met zijn eis naar 50.000 euro en 3 ha bebossing met de kurkeiken. Het Portugese ministerie stond hier tegenover met een aanbod van 42.000 euro en 5 ha bebossing, waarna de grondeigenaar de onderhandelingstafel verliet.

Milieubeweging tegen de locatie
Milieuactivisten Quercus en nul-milieuactivisten beweren dat de operatie illegaal is omdat het land zich in een beschermd gebied bevindt. Rui Berkemeier, van de milieubeweging Zero, zegt dat er andere landoplossingen zijn, maar deze zijn duurder en het ministerie probeerde de goedkoopste oplossing.

Geen onteigening, wel afnemen
Onteigening Het ministerie van Milieu zal het betrokken land niet onteigenen. De Portugese oveheid neemt administratief bezit van de grond en geeft het na gebruik weer terug aan de eigenaar.

Geen relatie tot de branden
Het schoonmaken van de bodem van de Tejo, zoals de Taag in het Portugees heet, heeft geen relatie tot de enorme bosbranden die vorig jaar de omgeving van het aardige plaatsje aan de rivier hebben geteisterd. Het slib verdicht de kapaciteit van de rivier en met het reinigen komt er meer volume aan water beschikbaar voor de waterkrachtcentrales.