Portugese stuwmeren over de helft van capaciteit

De stormen ‘Félix’ en ‘Gisele’ hebben in Portugal veel neerslag veroorzaakt, vooral in het noorden en het centrum van het land, wat betekent dat in deze regio’s het opslagvolume van de dammen nu hoger is dan gebruikelijk voor de periode.

Ten zuiden van de Taag, hoewel er een toename is, zijn de gemiddelde waarden in de meeste stuwmeren nog niet bereikt.

Een uitzonderlijke zaak doet zich voor in Castelo de Bode, aan de rivier de Zêzere. Het stuwmeer dat het gebied van Groot Lissabon bevoorraad, noteerde op 1 maart 67,9% van de maximale capaciteit. Gisteren bereikte het 87,4%, waardoor is besloten tot aflating van het water in de zijrivieren om de opslag zelf te verlichten.

Het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer informeert, dat meer dan 15 dagen lang meer heeft geregend dan gebruikelijk tijdens de maand maart.

Tot 90 liter/meter
De gemiddelde neerslagwaarde tijdens de eerste dagen van maart op nationaal niveau is 60 liter per vierkante meter, maar in sommige plaatsen heeft het binnen een week meer dan 90 liter per vierkante meter geregend. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht.