Felix zorgt dat einde van de droogte Portugal in zicht komt

De enorme hoeveelheden regen van de laatste dagen heeft ertoe geleid dat het aantal stuwmeren met een opslagvolume van meer dan 80% is gestegen van vijf naar tien.

De stuwmeren voorzien de Portugezen niet alleen van drinkwater, ook zijn ze belangrijk voor de stroomvoorziening. In de grote rivieren bevinden zich een groot aantal electriciteitscentrales.

Nog 12 meren te laag
Volgens het Portugese Milieuagentschap (APA), dat de niveaus van 61 reservoirs vergeleek met die van de vorige week, zijn er tien stroomgebieden met een beschikbaarheid van meer dan 80% van het totale volume. Het aantal reservoirs met een beschikbaarheid van minder dan 40% is gedaald van 23 naar 12. Hiervan zijn er acht in de Sado-rivier die bij Setubal de Oceaan instroomt, drie in het stroomgebied van de Guadiana en een in de rivier de Taag.

Felix depressie
Uit de analyse blijkt ook dat het watervolume in 11 stroomgebieden is toegenomen en de hoeveelheid in één keer is gedaald. Dit laatste bevindt zich in de rivier Mondego, waar het opslagniveau is verlaagd om de verwachte zijrivieren te kunnen “inpluggen” met de Felix-storm die het land tijdens het weekend treft.

De APA wijst er ook op dat in de afgelopen twee weken het percentage opslag in 49 reservoirs is toegenomen. In de bassins van Mondego, Tejo en Arade registreerden acht reservoirs een stijging van meer dan 20%.

Ook de Minister van Milieu vertelde afgelopen vrijdag dat de regen de waterstanden van de dammen heeft hersteld, maar in in het zuiden van het land in een nog te langzaam tempo. Ten noorden van de rivier de Taag liggen de dammen dicht bij hun maximale capaciteit en sommigen hebben het zelfs al bereikt, “zei João Pedro Matos Fernandes, geciteerd door het persbureau Lusa.

In het zuiden zijn er nog steeds zorgwekkende situaties, zoals de stuwdam van Monte da Rocha in de gemeente Ourique, die aan “een grote groep inwoners” levert en nog steeds slechts 9,6% van de capaciteit heeft, zei een ambtenaar, eraan toevoegend dat de zorgvuldig om gaan met het verbruik wel moet worden voortgezet.