Vertraagde vluchten niet alleen bij slecht weer

In het zomer hoogseizoen werden in de drukste vliegmaand, augustus, in Europa 8.870 vluchten meer dan 3 uur vertraagd, of geannuleerd, aldus Paul Vaneker, de woordvoerder van Flight Claim.

“Naar aan het einde van februari en in het begin van de maand maart ging er in een paar dagen net zoveel mis als in 1 zomermaand”.

Schiphol werd belaagd door extra lage temperaturen en harde wind en in het zuidwesten van Engeland zorgde extreme sneeuwval voor de overlast, er waren vliegvelden in Europa die helemaal moesten sluiten.

In deze gevallen is sprake van overmacht en zijn de luchtvaartmaatschappijen volgens Flight Claim niet aansprakelijk. Maar zij dienen wel te zorgen voor maaltijden, hotel- en eventuele taxikosten en die schade bedroeg al meer dan 100 miljoen euro.