Porto voert ingaande 1 maart toeristenbelasting in

De toeristenbelasting van Porto, twee euro per nacht, begint deze donderdag, van toepassing op gasten ouder dan 13 jaar, maximaal zeven opeenvolgende nachten.

Ook Airbnb
Deze belasting geldt per persoon en is ook van toepassing op het online platform Airbnb en is verplicht ongeacht de soort van reservering, “live aan de receptie”, analoog of digitaal.

Medische redenen uitgezonderd
Verblijf om medische redenen is voor de betrokkenen plus een metgezel van deze belasting uitgezonderd. Ook geldt de uitzondering voor personen die meer dan 60% invalide zijn.

Rui Moreira, de burgemeester van de populaire portugese stad verklaarde in december al dat deze belasting zou worden ingevoerd en dat een opbrengt van 6 miljoen euro wordt verwacht. Dat geld is volgens hem nodig om de impact van het massatoerisme te beperken, niet om in de toeristische sector te investeren.

Het gemeentebestuur verwijst naar “een analyse van de lasten” van de stad vanwege de toeristen en concludeerde dat, in 2016, “deze kosten meer dan 3,5 miljoen euro hebben bedragen” met de activiteiten als gevolg van de toeristische bevolking”, wat, aldus gegevens van het National Institute of Statistics (INE) “overeen kwam met 3,34% van de wereldbevolking van de stad”.

Twee jaar na Lissabon
In de hoofdstad van Portugal werd de toeristenbelasting per 1 januari 2016 ingevoerd.  De gemeente heeft 3,3 miljoen euro opgehaald met een meer specifieke toepassing van de toeristenbelasting voor overnachtingen in de stad tussen januari en maart van dit jaar. Het leverde de gemeente sinds 2016 in totaal een opbrengst van 16,7 miljoen op met deze belasting op.

2,8 miljoen euro van Airbnb
De lokale overheid informeerde Lusa, portugese nieuwsagentschap, dat het online platform Airbnb in het begin van dit jaar al een bijdrage van 1,1 miljoen euro heeft betaalt.

Sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2016 is “het totaal van de betalingen onder de gemeentelijke toeristenbelasting op overnachtingen al 16,7 miljoen euro, waarvan 2,8 miljoen euro afkomstig was van van Airbnb,” zegt de gemeente.

Campings vrij van toeristenbelasting
Cristina Matos, de woordvoerdster van Lisboa Camping, informeert Camperaarskrant dat in ieder geval in Lissabon op de campings geen toeristenbelasting wordt geheven. “Campings zijn er van vrijgesteld”, aldus Cristina.