Portugal: Meer dan duizend branden in de 1e twee maanden

In Portugal kwamen 5 jaar geleden niet zoveel branden voor als in de eerste 2 maanden van dit jaar.

Het opruimen van tuin- en bosafval en het verbranden daarvan wordt als verklaring voor dit verschijnsel gezien.

Van 1 januari tot gisteren waren er 1026 branden. De statistieken van het Instituut voor Natuurbehoud en Bossen (ICNF) tonen aan dat vijf jaar geleden er niet zoveel branden waren in de eerste twee maanden van het jaar.

De schuld, zeggen experts, is de combinatie van het verbranden van bos- en tuinafval – een in februari gangbare praktijk.  Dat is dit jaar sterk toegenomen, vooral vanwege de plotselinge grotere druk vanuit de overheid om de tuinen en overige terreinen schoon te maken – dit in combinatie met de droogte die in dit deel van Europa overheerst.