Geen tekort aan water in Portugal, wel oproep tot besparen

De Portugese minister van Milieu João Matos Fernandes zei maandag dat er geen tekort aan water zal zijn uit de Portugese kranen. Dit dankzij de aanhoudende maatregelen om de gevolgen van de droogte te bestrijden, maar hij riep wel op tot besparingen.

“Ik ben absoluut in een positie om te kunnen verzekeren dat, net als in 2017, in 2018 water niet zal ontbreken in de kraan van een van de Portugezen,” zei de minister in de marge van een ondertekeningsovereenkomst. samenwerking met de Mozambikaanse regering in Maputo.

João Matos Fernandes zei dat hij “de technische en financiële middelen die nodig zijn om te mobiliseren” heeft om die bevestiging “zonder enige twijfel” te maken.

De overeenkomst, 1 van de 2 die maandag worden ondertekend, biedt de steun van Portugal aan maatregelen om Mozambique te helpen de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, waarbij de Portugese minister van Milieu opmerkt dat het wel een wereldwijde strijd is.

“Portugal heeft een grote strijd tegen de droogte gevoerd”, met onder andere aandacht voor aanhoudende investeringen, met name in het zuiden van het land.

“We maken een enorme investeringsslag, die meer dan 60 miljoen euro bedraagt, om verbindingen tussen de reservoirs van Alqueva te maken,” zei hij.

Er worden ook projecten ontwikkeld om “behandelde effluenten” in te nemen voor een “reeks secundaire toepassingen” in de 50 grootste afvalwaterzuiveringsinstallaties van het zuid-europese land.

Schoonmaakactie stuwmeren
João Matos Fernandes wees ook als voorbeeld op het schoonmaken van de bodem van de reservoirs, de stuwmeren, om deze te vrij te maken van een “dood volume” dat door de vervuiling niet kan worden geconsumeerd, zodat na de schoonmaak “al het water vrijwel kan worden gebruikt”.

“Volgend jaar zal er geen tekort zijn aan kraanwater voor een van de Portugezen, wat niet betekent dat we niet allemaal ons gebruik moeten aanpassen,” voegde hij eraan toe, waarbij hij anticipeerde op enkele komende beperkingen in de landbouwsector.

“Het is onvermijdelijk dat er beperkingen komen: we hebben een prioriteit van het gebruik en de eerste prioriteit is om water naar de kraan van elk van de Portugezen te brengen,” zei hij.

Ook in 2019
“Alles wat we doen zal heel veilig zijn voor 2019, waarin water zeker niet aan niemand zal ontbreken: we zullen ons in alle sectoren moeten inspannen om water te besparen.”

De Portugese minister van Milieu verwijst naar klimaatverandering als bewijs, omdat “de seizoenen niet langer zijn wat ons op de basisschool werd geleerd” en water een middel is dat vaak minder overvloedig is – en zelfs wanneer het is, het zal niet zo continu zijn.”