Portugese Brandweer dreigt bosbranden te boycotten

De vrijwillige portugese Brandweerlieden bereiden zich voor op het boycot van de speciale brandbestrijdingsmaatregelen van de Nationale Bosbeschermingsautoriteit (ANPC) als de overheid tegen het einde van februari geen adequate antwoorden op haar eisen biedt.

“Brandweermensen nemen niet deel aan brandbestrijdingsversterkingsgroepen (GRIF en GRUATA en ELAC), noch zullen de commandanten zich binnen de nieuwe districtsstructuren integreren als de regering onze voorstellen niet wil volgen,” zei Jaime Marta Soares, voorzitter van de Portugese brandweerliga. (LPB), in de wandelgangen van de gisteren in Palmela gehouden vergadering van een maanden geleden al in het leven geroepen Buitengewone Nationale Raad.

Geen 250 snelle interventie teams
Een van de voorstellen is de oprichting van 250 Permanente Interventie Teams (EIP) in alle brandweerkorpsen, in een totaal van 1.250 elementen, met prioriteit in de gemeenten met de hoogste risico-index, een noodzakelijk geacht aantal dat door de regering is beperkt tot 40, “en daarmee loopt zij ver achter tegenover de echte behoeften, “zei Jaime Marta Soares.

48 uur als dagloon tegenover eis van 50 euro
Ook de betaling van 50 euro per dag voor de brandweermensen die binnen het systeem zullen integreren zal moeten worden aanvaard door de regering, die slechts een verhoging van de huidige 46 euro naar 48 euro per werkdag heeft bepaald.

“De overheid respecteertde  brandweerlieden niet, het brengt schade toe aan mens en goed en zal alleen maar een lege dop in de hand houden”, voegde de president van de LPB eraan toe.

De brandweer in Portugal bestaat hoofdzakelijk uit vrijwilligers. Zij krijgen betaalt als er sprake is van een inzet, in de zomer krijgt een deel van het landelijk potentiëel een kleine paraatheidsvergoeding, waarvoor zij wel op de brandweerpost aanwezig moeten zijn.

Ernstige situatie
De buitengewone Nationale Raad diende de afgelopen twee maanden ook om de contacten met de regering te beoordelen. “Bij elke discussie die we in deze lange periode hadden, vertrokken we met een lege hand en een andere vol met niets,” zei Jaime Marta Soares. “De werkgroepen zijn samengesteld maar blijven alleen maar maandenlang aanslepen en wanneer we de kritieke periode bereiken, dan zijn de rapen gaar.” waarschuwde hij.