Portugese overheid investeert 100 miljoen euro in brandpreventie.

Gisteren maakte de Portugese premie Antonio Costa via de Portugese Staatscourant bekend dat een fonds van 100 miljoen euro ter beschikking is gesteld om nog dit jaar te worden geïnvesteerd in brandpreventie.

Ook is een eerste bedrag van 45 miljoen euro beschikbaar gesteld om aannemersbedrijven in staat te stellen om over te gaan tot herstel, danwel en herbouw van 1.707 woningen en aanbouw die in 2017 zijn afgebrand.

Per direct kunnen gemeenten een beroep op deze geldbron doen om te gaan voldoen aan de wettelijke verplichting om te zorgen dat er minder brandhaarden zullen zijn.

Eigenaren van onroerend goed krijgen vanuit de nationale overheid, via de gemeenten een korte termijn om te zorgen dat tot 50 meter vanaf de bebouwing het struikgewas en andere mogelijkheden om te gaan branden, zal zijn verwijderd.

Om bij de geldmiddelen te komen kan men wel in aanraking komen met het fenomeen dat vele verschillende instanties zich met de aanvragen zullen gaan bemoeien.  Zoals de ANCP – de burgelijke bescherming -, de GNR – de militaire politie – het algemene secretariaat van het Ministerie van Binnenlandze zaken, de SGMAI, het Instituut van Natuur en Bosbeheer, de ICNF, het Portugese agentschap voor het Milieu – de APA – en zelfs de verschillende legeronderdelen, landmacht, luchtmacht en in voorkomende gevallen zoals aan de kust, de marine.

Een bij een betrokken gemeente werkende leidinggevende Portugees die liever anoniem wil blijven verzucht dat “dit natuurlijk enorm veel bureaucratie op zal gaan leveren, wat dan ook weer de nodige tijd in beslag gaat nemen”. “Maar het is in ieder geval iets om mee aan de slag te gaan.”

Het belangrijkste deel van de geldpot gaat naar het ICNF, zij krijgt 44 miljoen euro van de te verdelen taart.

 

(wordt vervolgd)