Alarm tegen berovingen met bedwelmend gas

Het is geen nieuws, steeds meer worden overvallen op camperaars gepleegd met gebruik van een bedwelmende gas.

Samenvattend zijn het narcose veroorzakende gassen, narcogas is hiervoor een verzamelnaa. Het kunnen verschillende soorten verdovende gassen zijn die de camperaars snel kunnen bedwelmen, waarna de daders de hele camper rustig kunnen doorzoeken om dan alles mee te nemen wat van hun gading is.

Vrij te koop
De daders zoeken natuurlijk naar geld, creditcards e.d. Maar ook de vooruitgang bij de camperaars stond niet stil, dus de meest exclusieve audio- en videoapparatuur is ook het doelwit van de berovers.

Veel soorten bedwelmende dampen
De narcose gassen zijn vrij in de handel verkrijgbaar en hiermee is het bestrijdingsprobleem al duidelijk. Uit de statistieken blijkt dat er steeds mee van dit soort gas gebruik wordt gemaakt. De damp die in de volksmond narcosegas wordt genoemd bestaat uit enfluraan. Inmiddels worden ook desfluraan en sevofluraan voor de narcose gebruikt. Samen met isofluraan is het de opvolging van de halothaan.

Inmiddels zijn er een aantal bedrijven die analyse-apparaten op de markt brengen. Deze apparaten kunnen gassen detecteren en die bij het analiseren van een gas een alarm af geven. Is de camperaar nog op tijd “wakker”, dan kan dit nog een kans zijn om de overvallers op het allerlaatste moment af te schrikken.

Gezegd moet worden dat het gas inmiddels ook zijn werk al kan hebben gedaan.

Daarom blijft zonder twijfel minder veilig om op openbare parkeerplaatsen te overnachten.