Amsterdam verboden voor sightseeing en wandel/winkeltours

Amsterdam heeft een maatregel afgekondigd waarmee het centrum van de gemeente het ingaande 19 maart 2018 verboden gebied zal zijn voor meer dan 40.000 sightseeing of wandel/winkeltours.

Ook de opvallende Hop On Hop Off bussen zullen hiermee uit het stadsbeeld verdwijnen, waarmee wordt bijgedragen aan minder verkeersopstoppingen en aan een veel schonere lucht.

Momenteel geldt al een verbod voor de lus Spuistraat – Nieuwezijds Voorburgwal – Rozengracht, de Amstel en het Rokin.

Per 19 maart 2019 zal de gemeente verboden worden voor ook toeringcars met concrete bestemmingen, met uitzondering van het vervoer van scholieren en gehandicapten, waarvoor een ontheffing zal worden verleend.

De Hop On Hop Off bussen dragen niet wezenlijk bij aan de economie van de grotere steden waar deze organisatie actief is. Deze bussen rijden ook in London, Parijs, Lissabon, New York, Berlijn. “In de praktijk dragen zij alleen bij aan een veel te grote verkeersdruk en het milieu”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Volgens het College van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam zitten in de binnenstad voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en auto’s elkaar steeds vaker in de weg en de druk op de schaarse openbare ruimte in de stad neemt toe.

Nieuwe haltes
Toeristen kunnen in de toekomst langs de zuidzijde van de IJ-oever worden afgezet, terwijl ook naar andere haltes, mer in de buurt van de A10, zal worden gezocht.