Portugal: Verhoging minimumloon, een kadootje uit eigen zak

Meer dan een vijfde van de Portugese werknemers ontvangt het nationale minimumloon. Het land telt iets meer dan 10 miljoen inwoners.

In september van dit jaar ontvingen 713 duizend portugezen het minimum maandsalaris van 557 per maand, wat overeenkomt met 21,6% van de werknemers.

Kadootje uit eigen zak
In één jaar tijd kwamen 61.500 portugezen meer in de groep van het minimumloon terecht. Niet door het ontvangen van meer loon per maand, maar doordat het minimum loon in 2017 met 27 euro steeg en zij dat loon al ontvingen. Deze tienduizenden arbeiders ontvingen het bekende kadootje uit eigen zak.

De gegevens komen uit het tijdelijk verslag van de onderhandelende partijen voor de komende overeenkomst over het minimumloon, dat dinsdag door het ministerie van Arbeid is vrijgegeven, op dezelfde dag dat Vieira da Silva, de minister van Arbeid, aan de onderhandelingstafel met de sociale partners een voorstel heeft voorgelegd om het minimumloon in januari 2018 naar 580 euro te verhogen.

Het voorstel “is er een zoals in het regeringsprograma is opgenomen”, zei de minister van Arbeid aan het einde van de vergadering, volgens hem is het doel van de regering “ambitieus en realistisch”. Vieira da Silva had de overeenkomst in het sociale akkoord van gisteren op willen nemen, maar vanuit de sociale partners kwam geen witte rook.

De portugese werknemersorganisaties, verzameld in de CGTP geaf toe aan de laatste verhoging, terwijl het hun eis was om tot een minimumloon van 600 euro te komen.

Nu is deze eis alsnog verlegd om per 1 januari aanstaande in te laten gaan, daarvoor moet nog in de loop van deze maand een akkoord zijn bereikt.

In Spanje: Minimumloon in 2017:  € 825,65
De enorm vertraagde formatie van de spaanse regering tot in de oktobermaand van dit jaar vertraagde ook de aanpassing van het spaanse minumum loon. Maar tot verrassing kwam de ministerraad na de samenstelling van de regering al vrij snel naar buiten met een akkoord voor een verhoging met € 52,40 per maand.

In Frankrijk geldt (juli 2017) een minimum van € 1.480 per maand en Duitsland € 1.498.