Kurkindustrie behoudt de vitale functie

Dat bewijst het aantal van 14 miljoen stuks kurk waarmee de wijn in de fles wordt gehouden.

Behalve als een stop voor het afsluiten van de fles wordt het kurk ook gebruikt als isolatiemateriaal, wandbekleding, vloerbedekking, maar ook tassen en hoeden zijn het resultaat van het vakmanschap van de kurkverwerkende industrie.

De crisis en de felle concurrentie van andere producten van lagere kwaliteit zijn aan deze voor het spaanse Extremadura belangrijke industrie van de stop van kurk niet voorbijgegaan., die nog steeds de status geniet als referentiepunt voor kwaliteit.

Het behoudt ook zijn kwantitatieve gewicht. Maar liefst 10% jaarlijkse wereldproductie van kurkdoppen komt uit Extremadura en, in de grote meerderheid, uit de omgeving van het dichtbij de Portugese grens gelegen stadje San Vicente de Alcántara.

In ronde getallen betekent dit 1.300 miljoen pluggen. Portugal blijft de wereldkoning in deze agrarische subsector, welk voor een aantal regio’s van enorm belang is. Het spaanse oppervlakte met kurkeiken beslaat 23%, in Portugal is dat 51%.

Extremadura, met 250.000 hectare kurkeiken, is de tweede producent van kurk in Spanje. De regio bereikte vorig jaar 24.000 ton. Andalusië bereikte 39.763. De 3e autonome gemeenschap, op zeer lange afstand, is Catalonië, met zo’n 4000 ton.

De regionale gegevens van 2016 verbeterden met bijna 4.000 ton het cijfer dat in 2015 werd verkregen uit de kurkeikenbossen in Extremadura  (20.700 ton).

De verwachting is dat dit jaar kan worden afgesloten met een aantal zeer vergelijkbare cijfers van vorig jaar, hoewel ze waarschijnlijk beter zullen zijn.