Sporten en toeren met elektrische waterfiets

Een Nieuw-Zeelands bedrijf brengt binnenkort de Manta5 op de markt. Een sportieve ultra lichtgewicht waterfiets die met een 400W motor elektrisch wordt ondersteund.

De fiets bestaat uit twee draagvleugels van koolstofvezel, ook bekend als “carbon”, wat ijzersterk is en vrijwel niets weegt. De constructie, waar luchtvaartingenieurs de hand in hebben, is gericht op een maximaal liftvermogen en een zo groot mogelijke vermindering van de weerstand.

De snelheid die deze nieuwe uitvinding kan bereiken variëert tussen de 15 en 20 kilometer per uur.

Autonoom kan de fiets meer dan een uur op volgas worden gebruikt en er is een variabele pedaalondersteuning ingebouwd. De gebruiker geeft bij het wegfietsen aan welke modus zal worden gebruikt, die van de toerfietser, of de stand met het volle vermogen.

Ter ondersteuning is ook nog een nylonvezel propeller toegevoegd. Bij lage snelheid zal de fiets stuwkracht produceren en bij hogere snelheden wordt de weerstand juist verminderd. Het systeem is zo ingericht dat de opwaartse stuwkracht van de constructie zorgt dat de fiets vrijwel direkt onder het wateroppervlakte beweegt, zoals velen dat kennen van de draagvleugelboten.

De verkoop start eind van dit jaar en vindt plaats op voorinschrijving.