Onderzoek gestart naar TripAdvisor

Eerder berichtte Camperaarskrant al over de vraagtekens bij de reviews die her en der op het internet worden geplaatst en wat regelmatig leidt tot een situatie die door velen, zowel de reizigers als de ondernemers, worden bestempeld als “het mes in de rug”.

Milwaukee Journal Sentinel meldt nu dat de FTC, een Amerikaanse consumentenorganisatie, een onderzoek is gestart naar de praktijken van de reiswebsite, wat overigens niet alleen nog maar een reiswebsite kan worden genoemd. Logt men in op een autoforum, bijvoorbeeld als gegevens worden gezocht over onderdelen van een een Jeep Cherokee, ook dan krijgt wordt men geconfronteerd met TripAdvisor. Men kan dan – aldus de uitnodiging van die website – een review plaatsen over de Jeep Cherokee.

Dat heeft nog maar weinig met reizen zelf te maken en toont aan dat het de reviewwebsites alleen maar te doen is om zo veel als maar mogelijk unieke woorden op de website te krijgen. Die reviews zijn de meest originele mogelijkheden om uniek geschreven teksten op de website te krijgen. Daarmee scoren die websites dan hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines, zoals Google, Bing, etc.

Uit een eerder onderzoek van de Milwaukee Journal Sentinel is gebleken dat TripAdvisor meldingen van verkrachtingen en ander geweld heeft verwijderd.

„Als klanten geen eerlijke recensies kunnen posten, kan dit andere klanten weer belemmeren om een betrouwbare en daarmee geïnformeerde keuze te maken”, schrijft de FTC daarop.

Uit een eerder onderzoek van de nieuwssite bleek dat TripAdvisor meldingen van verkrachtingen en ander geweld had verwijderd. „Als klanten geen eerlijke recensies kunnen posten, kan dit andere klanten belemmeren om een geïnformeerde keuze te maken”, schrijft de FTC daarop.

TripAdvisor voegde begin november een nieuw knop toe aan de website. Reizigers worden daardoor gewaarschuwd als er meldingen zijn over het hotel of een bestemming, waar sprake zou zijn van seksueel of een andere vorm van geweld. Volgens de Journal Sentinel kwam ook daarna nog vele tientallen klachten binnen van mensen van wie de negatieve recensies blijken te zijn verwijderd.

Daarmee is nu aangetoond dat de websites met reviews zelf de hand hebben in het manipuleren van de ingezonden beoordelingen van de lezers.

Over een beperkt aantal Nederlandse reiswebsites waarop reviews geplaatst kunnen worden is bekend dat zij werken met vrijwillige moderators en dat die eigenlijk geen idee hebben wat het woord modereren in de praktijk eigenlijk in zou moeten houden.

De organisaties doen daar niets aan, het gaat hen blijkbaar eerder om het nog meer verhogen van de vaak al exorbitante winsten, dan het dienen van de eigen doelgroep.