België geeft hotels hun vrijheid terug

De Belgische overheid neemt een wet aan waarmee de machtspositie van boekingswebsites wordt doorbroken.

Als een hoteleigenaar nu via bijvoorbeeld Booking.com, maar er zijn er velen waar online een hotelkamer kan worden geboekt, zijn kamers te huur aanbiedt, dan verplicht een dergelijke online organisatie dat het hotel zelf dezelfde kamer niet goedkoper aan mag bieden. Zij eisen het monopolie en nemen daarmee de handelsvrijheid van de hoteleigenaar weg.

Maar de organisaties achter de boekingswebsites claimen wel een percentage van 12% tot zelfs 25% over de huursom van de hoteleigenaar als de kamer via hun websites wordt verhuurd.

Met de nieuwe wet krijgt de hoteleigenaar het recht om een kamer ook zelf online aan te bieden en tegen een lagere prijs dan via de boekingswebsites.

De percentages die de boekingswebsites claimt geven de hotels voldoende ruimte om zonder verlies te moeten gaan draaien de kamers tegen toch veel goedkopere bedragen aan te bieden. Tot 25 euro minder betalen op elke 100 euro is toch wel aantrekkelijk genoeg om even op te letten en als klant nog heel even door te surfen.

In de reiswereld ging het verhaal al dat je heel goed op boekings- en vergelijkingswebsites kunt kijken naar de hotels van voorkeur, maar dat het na het hebben gezien van de prijs wel zo handig is om ook even een blik te werpen op de website van het hotel zelf. Vele tientallen euro’s voordeel kunnen op die manier eenvoudig naar binnen worden gehaald en dat is weer leuk voor het vakantiebudget.

Ook viel het een aantal reizigers op dat als er een kamer voor een leuk bedrag werd aangeboden en men besluit binnen enkele minuten de kamer te boeken, dat tijdens de boekingsprocedure de prijs van de kamer ineens hoger te zijn. Log je opnieuw in, dan weet de boekingsorganisatie dat blijkbaar en heb je met dat hogere bedrag te maken.

Het is daarom belangrijk om bij het boeken heel attent te blijven, want een boeking is zo gedaan, maar een bedrag is ook zo van de bankrekening afgeschreven.

Overigens gebeurt dit ook regelmatig bij het boeken van een vliegticket, dat een leuk prijsje wordt aangeboden en tijdens de boekingsprocedure die stoel ineens niet meer vrij is, of lijkt te zijn. Kijk je via een andere laptop, dan is die stoel ineens weer wel vrij, is de hotelkamer ineens wel goedkoper en heeft men gewoon met dezelfde wisseltruc te maken.

De internetbedrijven zijn slim, ze weten veel en passen hun know-how op deze wijze helaas ook nog eens toe.

Online boeken wordt niet afgeraden, maar attent blijven is wel het devies.