Naakt recreëren, na camping nu ook in Frans Restaurant

Het aantal deelnemers in de wereld van het nudisme neemt in het algemeen af als het gaat om de belangstelling van jongere gezinnen, de kinderen blijken er minder interesse in te hebben. Daarbij zegt de publieke mening dat het leven in het heden al veel liberaler is dan in de periode waarin in het toenmalige Oost-Duitsland de FKK beweging van de grond kwam.

Dat ging destijds gepaard met zeer strenge regels. In de jaren 70 kwam de beweging ook in West-Duitsland van de grond en konden de teugels wat losjes worden gemaakt. Het werd sindsdien meer een ongeorganiseerde manier van naakt willen zijn.

Nog steeds gaat het beleven van de Freikörperkultur – FKK – over het algemeen samen met het zich ietwat discreet opstellen naar de buitenwereld toe.

De naaktrecreanten zoeken elkaar op in locaties die op een enigszins discrete manier buiten de bebouwde kom zijn ingericht, zoals vaak op de speciale stranden met daaraan vaak een besloten camping voor de liefhebbers van het naturisme. Deze locaties trekken ook geen aandacht met reclameborden, binnen de wereld van het nudisme communiceerde men eerder via eigen tijdschriften en ook dat is nu overgenomen door de virtuele wereld.

Er zijn ook afwijkende locaties waar deze aanhangers van de FKK elkaar willen ontmoeten, na eerder in London is nu ook in Parijs een restaurant voor naturisten geopend. De culinaire hoogstandjes worden gepresenteerd onder de naam O’Naturel. Het etentje op de openingsavond was voorbehouden aan de leden van de Paris Nudist Association, alle 40 couverts waren bezet.

Frankrijk wordt beschouwd als een mekka voor nudisten. In Le Cap d’Agde in het zuiden van het land wordt elk jaar het Oud- en Nieuw groots door de liefhebbers van het naturisme gevierd.

Het nieuwe restaurant is discreet gelegen, in de kleine woonstraat van Rue Gravelle, het raam naast de toegang wordt gesloten met een groot gordijn, dit om alleen maar nieuwsgierige toeschouwers en de z.g. “voyeurs” te ontmoedigen. Daarbij is achter de toegangsdeur ook nog een extra verduisteringsgordijn aangebracht, waarmee wordt voorkomen dat iemand direct na het openen van de deur al naar binnen kan kijken.