Internationaal Clownsfestival in Portugal

Op zaterdag, 25 november begint het een week durend 2e Internationaal Clowsfestival. Het centrum van de vele voorgenomen activiteiten is te vinden Castelo de Vide,  district Portalegre.

Er komen meer dan 30 professionele clowns uit Argentinië, Brazilië, Chili, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Slovenië naar het noorden van Alentejo om hun kunsten te vertonen.

Een van de activiteiten is het bezoeken van ziekenhuizen, zoals in Nederland de Cliniclowns dat doen, ook zullen zij hun kunsten bij sociale instellingen vertonen, alsook op pleinen, straten, op de scholen en in theaters.

Er worden workshops georganiseerd, met het doel om ook anderen te enthousiasmeren om als clown aan de slag te gaan.

Intensieve interventie met een lach en vooral het tonen van solidariteit is wat de organisatie zich als doel stelt. Vele van de deelnemende 40 artiesten, waaronder de clowns, zijn werkzaam in de NGO’s over heel de wereld. De clowns werken naast in ziekenhuizen ook in gevangenissen, in vluchtelingenopvang ter vele en in oorlogsgebieden.

Het festival kent een aantal thema’s, voor elke dag is er één, voor een groenere wereld, voor het uitbannen van geweld tegen de vrouwen, een betere opvoeding voor meisjes, voor de vrede, het einde van de grenzen, voor de gelijkheid, zodat iedereen kan lachten.

Het is de wens van de “Clowns zonder grenzen”, dat de lach zal worden opgenomen op de lijst van het werelderfgoed van de mensheid.