Campingeigenaar met een ander licht op een harde review

Een review kan altijd wel een reden zijn om eens contact op te nemen met de eigenaar van de camping die in een dergelijke review wordt afgebrand.

Campingbaas slecht voor honden, nooit meer naar toe, slechte voorzieningen, wij werden zelfs gedwongen om direct en in de regen te vertrekken”, is wat een review op een van de vele tientallen websites met meningen voer campings te zien gaf. Deze Nederlandse camperaar strafte de camping met een schamele 2 als waardering.

Reden voor de redactie om eens contact op te nemen met de camping, want de overgrote meerderheid van de meningen over deze zuid-europese camping waren zondermeer heel positief, dus wat is er aan de hand?

“Het was inderdaad wel even anders”, vertelt de campingeigenaar. “De gast vertelde het niet, maar het was duidelijk te zien, zijn hond had helaas last van een hardnekkige diarree. Wij hebben, ook al na klachten van andere gasten, aan de man gevraagd om een plastic boodschappentas of een vuilniszak bij zich te hebben. Zodat het beestje, als deze gaat zitten, niet zijn plasuitwerpselen op ons gras deponeert. Een grote plastic zak is dan eenvoudig onder het dier zijn achterste gelegd.”

“De reactie van de gast was een negerend gebaar van onbegrip en even later liet hij het dier weer uit en weer aan de lang lijn van zeker 3 meter en opnieuw poep-plastte vol op het stukje camping wat bij andere gasten in gebruik was. Nu moest de man wel worden aangezegd dat hij zijn gedrag per direct moest veranderen, want andere campinggasten hadden hier natuurlijk overlast van. Dit vreemde gedrag zorgde natuurlijk voor de nodige onrust. Daarbij voel ik er als campingeigenaar niet zoveel voor om de uitwerpselen van honden op te gaan ruimen.”

Hiermee bleek het niet te zijn gedaan. De eigenaar vertelt verder, hij zag dat op de ochtend van de 3e dag de hond nog steeds last had van diarree en het baasje geen plastic tas of vuilniszak bij zich had en de hond nog steeds aan de lange lijn zijn behoefte liet doen.

“Buiten dat ik het heel erg vond voor het beestje, want waarom geef je die geen middeltje tegen de diarree, ook in de zuidelijke landen zijn die gewoon te koop, was de maat toen wel vol. Ik heb de man moeten vragen de camping die dag te verlaten. Dat was bijtijds in de ochtend.”

Na dit vertrek keerde de rust op de camping weer terug.

De campingbeheerder laat weten dat gasten met een hond welkom blijven, maar dat hij het algemeen reglement voor gasten met huisdieren nu in meer details heeft uitgewerkt, zodat zij die een hond mee willen nemen ook goed kunnen beseffen dat alleen zij verantwoordelijk zijn voor de uitwerpselen en dat een vorm van sociaal gedrag richting de andere gasten natuurlijk welkom is.

“Er zijn nu eenmaal gasten die het schitterend vinden hun huisdier mee te nemen, maar je hebt ook gasten die helemaal niet van een hond, of kat, gediend zijn,” besluit de campingeigenaar.

Camperaarskrant berichtte al eerder dat achter een hele lage waardering een heel ander verhaal kan steken en dan blijkt dat de reviews regelmatig ook als een mes in de rug wordt aangewend. Het zijn de moderators van die websites, die met de reviews als een eenzijdige vorm van forum functioneren, die hun verantwoording eens een keer meer serieus mogen nemen en gaan letten op sterk afwijkende waarderingen. Doe je dat niet, dan past het woord moderator niet bij je.