In Spanje ligt de Taag al bijna droog, in Portugal stinkt het al

Het beeld, de vorige week, van de opdrogende bron van de rivier de Douro in Spanje, verontrustte de Portugezen vorige week al. Verder naar het zuiden loopt de Taag en ook die vertoont nu problemen.

In Castilla-La Mancha, een van de vier Spaanse regio’s, waar de Taag doorheen loopt, hekelen de regionale autoriteiten de twijfelachtige kwaliteit van het rivierwater,  het wordt als “bijna dood” omschreven, de regio wordt getroffen door de ergste droogte in de afgelopen jaren.

Volgens de Hydrografische Federatie van de Taag zijn de watervoorraden gedaald tot 282 kubieke hectometer, wat overeenkomt met nog maar 11,8% van de totale opslagcapaciteit van de bekken Entrepenas en Buenia aan de kop van de Taag, die vorige week een verlaging had van 3,8 hectometer water

“Er is geen water”, klaagde de minister van Financiën van Castilië-La Mancha, Augustina García Élez. “De moerassen zijn een alarmerende situatie,” voegde hij eraan toe, geciteerd door de krant “La Vanguardia”, kort voor een vergadering met Isabel García Tejerina, de Spaanse minister van Landbouw.

“30 jaar geleden hadden we een mooi mooie rivier met stranden en de kinderen badend in de wateren”, aldus Rosa Prieto, de Spaanse vereniging Taag Vivo, die door de krant “Le Monde” in Frankrijk wer geïntervieuwd. “Nu is alles verloren”, voegde ze eraan toe, “alles wordt nu verwoest door de modder”.

De Taag is vervallen en uitgeput door de brutale plundering van water voor economische doelen en de rivier lijdt daaronder, vooral in de afgelopen jaren en hij acht het noodzakelijk dat het model van het waterbeheer in Spanje zal worden gewijzigd en dat zal worden gezorgd voor een ecologische duurzaamheid van die rivier.

In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en onthuld door de krant “La Verdad”, vraagt Sergio Gutiérrez, de socialistische afgevaardigde voor de spaanse OSOE, ​​dat de water planning van de Taag zal worden gewijzigd.

Ingenieurs van de regionale overheid, verhalen tegenover “Le Monde”, over een eutrofiëring om het proces van afbraak van het water van de Taag aan te pakken, die afbraak leidt tot geuren, rottende marges en de aanwezigheid van schadelijke algen en giftige schuim.

“De verschrikkelijke toestand van de moerassen heeft gevolgen voor de Midden-Taagse wastafel, zoals schuimend water in Toledo, of insectenplagen en algen beurzen in de regio van Talavera. Alle gevolgen van de stijgende temperaturen, de stagnatie van water en dus , van de afwezigheid van stroom,” concludeerde Gutiérrez.

Aan de Portugese zijde van de grens begint de rivier al te stinken

Direct na de grens tussen Spanje en Portugal zijn de effecten van de kwetsbaarheid van de rivier de Taag al goed voelbaar. De gemeente Nisa, in het district Portalegre, eiste dinsdag van de regering maatregelen om de vervuiling van de rivier de Taag te bestrijden, met de waarschuwing dat er al vele honderdduizenden vissen zijn gedood, dichtbij de nieuw ontwikkelde Velada, een centrale waterkrachtcentrale.

“Wij eisen en te verdedigen, met de bevoegde autoriteiten, echt effectieve maatregelen en duurzame tot ernstige vervuiling die de rivier de Taag invloed tegen te gaan, omdat de duurzaamheid van ons grondgebied en de gemeenschappen die alleen bewonen goed zitten met een levende rivier en met het leven in al zijn volheid,”m aldus een verklaring op de website van de gemeente.