ANWB redactie verrast, snel einde aan de gedrukte reismagazines

“Drie weken geleden hoorden wij het,” vertelt Mathijs de Winter, hoofdredacteur van Op Pad en het Reismagazine. “Het aantal abonnees liep duidelijk terug, dat zagen we natuurlijk wel en ook zijn er door de tijd heel meerdere mogelijkheden besproken om het probleem van de dalende oplage het hoofd te bieden, maar de snelheid waarmee dit nu gebeurt heeft ons toch wel verrast.”

Het was een van de oudste reisbladen van Nederland en het krijgt een roemloos einde. “Doodjammer, deze tijdschriften waren de reden waarom ik bij de ANWB wilde gaan werken.”

Vorig jaar voerde de ANWB al een reorganisatie door, de speciale uitgeeftak ANWB Media werd opgeheven en de bladen kwamen onder de verantwoording van ANWB Retail. Sindsdien gaf De Winter leiding aan de cluster Vakantie, met daarbinnen de Kampper en Caravan Kampioen en Op Pad.

De redactie en freelancers weten nog niet wat de gevolgen voor hun zijn, maar veel teamleden werken al voor andere kanalen van de ANWB, en online gaan de uitgaven van Op Pad en Reizen Magazine gewoon door. Naast de abonneebladen blijft de ANWB ook haar specials gewoon uitgeven.

De ANWB is Nederlands grootste reisorganisatie, werd al in 1883 opgericht, telt momenteel 4,3 miljoen leden en realiseert een omzet van 1 miljard euro. De website van de ANWB, waarop ook de door deze organisatie goedgekeurde campings worden vermeld, werd vorig jaar 118 miljoen keren geraadpleegd.

En zo komt er steeds meer een einde aan alles wat gedrukt staat in de reiswereld, er zijn steeds minder gedrukte campinggidsen en -magazines. Iedereen kan alles ook gewoon vinden door even Google in te typen met de woorden van keuze en je krijgt alle onderwerpen gratis voorgeschoteld.