Overlegplatform Nederlandstalige Campingeigenaren Portugal

Zoals in al zoveel andere europese landen kent ook Portugal nu een overlegorgaan tussen Campingeigenaren met niet de portugese nationaliteit.

Bij het platform hebben zich al tientallen campingeigenaren met de Belgische- en Nederlandse nationaliteit aangemeld, vertelt de Job van der Goey, de coördinator van dit nieuwe initiatief. Ook andere campingeigenaren of beheerders zijn welkom, zolang zij akkoord gaan dat het uitwisselen van ervaringen in het Nederlands plaats zal vinden. “Onze ietwat calvinistische manier van denken en de ervaringen die wij uit ons land mee mochten nemen, die geven vaak een ander plaatje dan een ander die voor zich kan hebben”.

Vergaderen zal er niet bij zijn, want daarmee tijd verliezen is niet het doel van de initiatiefnemers. Het vergaderen laten zij graag aan de portugese lagere overheden over, die zijn er volgens een aantal deelnemers zeer bedreven in.

Reclame voor elkaar maken, ook dat is niet een onderwerp wat in gedachten ligt. Er zijn volgens de woordvoerder meer dan voldoende kanalen om te weten waar een camping in Portugal met een Belgische- of Nederlandse eigenaar kan worden gevonden. “Tik Google er maar op in, met een paar eenvoudige zoekwoorden en je wordt gratis bediend met alle informatie over de campings die aan die bijzonderheden voldoen”.

De campingeigenaren zijn vrij om, zoveel zij maar willen informatie te vragen, ook zelf door kunnen geven, deze informatie wordt dezelfde dag al met de overige aangeslotenen gedeeld. Iedereen kan er vervolgens wel of niets mee doen, maar de informatie die vaak over ook hele kleine details kan gaan, die wordt onverkort gedeeld. Tenzij de deelnemer het anders wil, zal haar of zijn bijdrage door het platform worden uitgedragen. “Wij denken dat het uitwisselen van de ideeën en tips veel nuttiger is dan het persée noemen van de naam van een deelnemer”.

Job: “Er bleek steeds meer behoefte aan een overleg tussen de campingeigenaren, wat kan gaan over de vele regeltjes in het land waar zij aktief zijn. Ook de enorme hausse aan campers uit verschillende landen die op Portugal af komen, geeft aanleiding tot het hebben van vragen en samen kan worden bekeken hoe daar het beste op kan worden geanticipeerd of achteraf ka worden gereageerd”.

De Portugese overheid doet dat al door gerichte acties, zoals door de G.N.R., die al heeft laten weten met de controles door te gaan. Ook andere instanties laten weten zich met de bepaalde problematiek binnen dit fenomeen bezig te houden en kijken hoe zij daarop gaan reageren. Het platform kan proberen, vooral door het geven van de juiste informatie, te voorkomen dat men onwetend tegen een dure bekeuring aanloopt.

De vele, vaak als verouderd overkomende wetten, en Portugal kent er velen, vertelt de woordvoerder, zijn vaak reden om eens achter de oren te krabben, want vanuit de Portugese lagere overheid hoef je als ondernemer, als het om de juiste antwoorden gaat, niet te rekenen. De centrale overheid kun je in dit mooie land helemaal wel vergeten, dat is nu eenmaal een feit en daarmee weten de recreatie ondernemers best wel goed mee om te gaan, meent hij.

Voorbeelden zijn er wel te noemen, zoals de eenvoudige regel dat als je als eigenaar je inkopen doet, de politie je staande kan houden en kan vragen om een “Guia”, dat is een vrachtbrief. “Je zal het niet geloven, maar er komen meldingen dat de politie-instanties, met name G.N.R., echt nog op dit soort zaken controleert, terwijl we de overtuiging hebben van het europese recht van vrijheid in het verkeer van personen en goederen. De vrachtbrief kennen we natuurlijk nog wel vanuit Nederland en België, maar je verwacht niet dat je als niet zijnde een transportbedrijf ook als particulier een vrachtbrief bij je moet hebben. Dat is hier echter wel het geval”, vertelt Job verder. “Het is maar een van de vele praktijkjes waarover je elkaar eenvoudig op de hoogte kunt brengen om zo niet tegen een onnodige bekeuring aan te lopen”.

Ook zijn er veel vragen over de bestaande wetgeving van waarin je allemaal moet voorzien, wil je legaal een camping openen. Er zijn een groot aantal voorwaarden en de uitleg daarover, ook daarover wisselen de campingeigenaren nu via het centrale punt hun gedachten en ervaringen over uit.

Ook de beveiliging tegen- en het bestrijden van een brand is een van de thema’s die binnen de groep ter sprake wordt gebracht. Voor Portugal is dit wel een actueel onderwerp, dit jaar hebben verschillende campings last, of zelfs fikse schade, gehad van de branden. Tenzij de brand enorm is, zijn er mogelijkheden om het risico behoorlijk binnen de perken te brengen. “Er zijn enkele campingeigenaren die met relatief eenvoudige middelen een brandbeveiliging op orde hebben waarmee de gasten die op de camping verblijven zich tenminste een stuk veiliger kunnen voelen. Die technische gegevens van de ene campingeigenaar kunnen via het platform worden gedeeld met de andere eigenaar en zo werken wij gezamenlijk aan nog betere condities voor de gasten”, besluit Job.

Het overlegorgaan zal geen fysieke vergaderingen organiseren, er wordt wel gedacht aan een periodiek webinar, dat is een vorm van internetcommunicatie, waaraan alleen de genodigde eigenaren deel kunnen nemen.

Er zijn ook al contacten geweest met de APCAA – in Portugal is men dol op dergelijke afkortingen. Het is de vereniging van eigenaren van campings in de Algarve en een deel van Alentejo. Het zijn hoofdzakelijk portugese campingeigenaren en samen met het platform vertegenwoordigen een totale structuur van 45 procent van het potentiëel in Portugal.

De APCAA stelde niet lang geleden enkele kleine wetswijzigingen voor aan het portugese parlement en het platform heeft aan de portugese vereniging laten weten zich heel goed in dat voorstel te kunnen vinden.

Vanuit het nieuwe overlegorgaan zullen ook de media worden benaderd en kunnen voor de kampeerders nuttige informatie ook beter worden gedeeld.