Reizen met behulp kunstmatige intelligentie de toekomst?

Gillian Tans, de bestuursvoorzitter van het ooit in Nederland gestartte boekings platform Booking.com, vertelde vandaag tijdens de Web Summit in de portugese hoofdstad Lissabon dat het bedrijf steeds meer kunstmatige intelligentie in gaat zetten om daarmee voor de klanten het reizen op maat te maken.

“Er zijn 2 vragen waar de klant regelmatig een vraagteken over heeft, 1. Waar zal ik tijdens mijn vakantie verblijven en 2. Wat ga ik doen als er ben. Deze 2 punten denkt Booking.com kunstmatig in te kunnen vullen”, vertelt zij.

Tans legt uit dat het plannen van een reis voor veel gezinnen leuk is, maar voor velen ook reden tot wrijvingen en de kunstmatige intelligentie zal ervoor gaan zorgen dat dit wordt voor de klant wordt opgelost.

Omdat zij meent dat in de toekomst steeds meer mensen meer vrijheden hebben om de wijde wereld te ontdekken kan het toepassen van de kunstmatige intelligentie volgens haar een toegevoegde waarde bieden. De boekingssite heeft meer dan 1,5 miljoen logiesadressen beschikbaar, variërend van een luxe hotel tot de boomhut.

Noot van de redactie: De camperaar zal voorlopig nog wel een aantal jaren aan zijn eigen stuur mogen draaien om die bestemmingen te kunnen bereiken waar hij zelf graag naar toe wil.