Camperoverval op strand bij Aljezur

Van de een op de andere dag lijkt een tsunamie van wildkampeerders het zuidelijke deel van Portugal binnen te zijn gevallen. Genoten de locale en regionale badgasten nog van hun schitterende strand, de temperatuur is nog steeds die meest ideale voor iedereen die van de zee en het strand houdt, ineens was het voorbij met de rust en de vrede.

Uit het niets doken tientallen campers op, van verbouwde brandweerwagens tot zelf opgeschilderde hippie-auto’s en natuurlijk de mooie campers met aan de trekhaak nog een extra personenauto, anderen met een aanhanger met daarop hun motoren en zij stelden zich als leken het hongerige wilde dieren aan de rand het strand op.

De locals moeten, als ze het strand willen verlaten, zich een weg banen door dit “kamp” van clandestiene camperaars.

Er stond een verbodsbord, rode rand met daarbinnen een camper, waarvan de rode rand in het blauw werd overgeschilderd en na een paar dagen waren de gestorte resultaten van het gebrek aan hygiëne al goed zichtbaar.

Aan de Costa Vicentina heeft dit ook al tot een opvallende beslissing van een nieuwe investeerder in het toerisme geleid. Hij heeft de verdere ontwikkeling van een heel mooi surfproject afgeblazen. João Vilela: “Als investeerder ben ik me rot geschrokken van de toestanden die ik hier heb aangetroffen. Hier kan ik mijn kwaliteitstoerisme aan niemand aanbieden, je kunt hier onmogelijk met een groep gasten komen, op stranden waarvoor je je als portugees fiks voor schaamt”. De filmproducent heeft nu het initiatief genomen om een beweging tegen de wild kamperende campaars te beginnen.

Burgers komen in beweging
Het is steeds meer duidelijk dat de bevolking in Portugal, net zoals in deze krant eerder bericht in Spanje, het niet sociale gedrag van de camperaars die illegaal willen kamperen niet meer~wil accepteren. Joâo laat weten al voldoende medestanders te hebben om met deze burgerparticipatie initiatieven te ontwikkelen om deze vorm van campgedrag te gaan bestrijden. Naast een parkeerverbod voor campers wil de beweging ook meer respect afdwingen voor de locale politie, want daar is volgens de initiatiefnemer echt gebrek aan. “Er moet ook direct een einde komen aan het ophangen van de was aan jong boomgewas, het willekeurig storten van afval en het zomaar losen van de chemische toiletten”, zelgt Joâo.

Het GNR van Vila do Bispo laat weten dat zij al verschillende politie-interventies hebben gedaan: “maar ondanks onze grote inspanningen is de situatie erg moeilijk te controleren”.

“De GNR in Lissabon informeerde Camperaarskrant eerder deze week dat de landelijk opererende Guarda Nacional Republicana heel attent is op de problematiek van de camperaars die zonder toestemming – dus wild – kamperen “en dat er akties plaats blijven vinden en overtreders worden bekeurd.”