BTW Fraude kost Europa 50 Miljard Euro

Komend jaar dient de voorzitter van de Europese Commissie een wetsontwerp met nieuwe en aangepaste communautaire BTW-regels voor te leggen, waarna de wet in 2022 alle lidstaten kan worden toegepast. Zo lang duurt iets wat je als ondernemer met een weekje voor elkaar zou kunnen krijgen.

Het huidige BTW-systeem dateert van meer dan 25 jaar geleden en regelt de belasting op de verkoop van goederen uit het ene EU-land naar het andere, als ware het dat die goederen in het eigen land (van de lidstaat) zijn verkocht.

Stemmen in Brussel beweren dat er momenteel per jaar 150 miljard euro aan BTW wordt verloren.

Op het gebied van verduistering, dus b.t.w. fraude, zijn criminele organisaties actief die zich bezig houden met de grensoverschrijdende truukjes, met de opbrengsten financieren de organisaties zich niet alleen, ook terroristische activiteiten worden op deze manier gefinancierd.

Het bestuur van Europa spreekt de verwachting uit dat een modernisering en vereenvoudiging van de b.t.w.-regels kunnen zorgen voor een verlaging van rond de 1 miljard euro aan kosten die met de hele verwerking van die grensoverschrijdende b.t.w.-regels zijn gemoeid.

De bedrijven in Europa die te maken hebben met de grensoverschrijdende beweging van goederen hebben momenteel 11% meer kosten dan de bedrijven die zich rechtstreeks in de internationale handel bewegen.

 

 

 

red.: John Eringa