Bol.com adviseert vanuit Lissabon

De vroeger als online boekenwinkel begonnen Bol.com, sinds 4 jaar onderdeel van het AHOLD concern, houdt zich sinds ook weer een aantal jaren ook actief met de verkoop van artikelen van derden.

Was je als klant van Bol.com gewend met de goede service bij de aankoop van de boeken, later ook de cd’s en video’s, dit kan bij de artikelen van derden iets anders zijn. Daarom is het wel handig om bij zaken die Bol.com voor derden afhandeld, zij bemiddeld nu tot zelfs echte kerstbomen aan toe, wel even naar de voorwaarden en garantie te kijken.

Heb je te maken met een probleem, dan bel je natuurlijk met de serviceafdeling van het bedrijf. Je hebt dan de grootste kans dat je een landgenoot aan de lijn krijgt die in Lissabon woont.

In de portugese hoofdstand heeft het bedrijf een groot flatgebouw afgehuurd en daarin kunnen de belgische- en nederlandstalige medewerkers worden gehuisvest. Het salaris en overige arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk wel op de portugese omstandigheden afgestemd, maar daarvoor kun je natuurlijk wel het avontuur beleven door je vrije tijd in Portugal door te brengen.

Vorige week ontmoette ik het centrum van Portugal nog een aardige jongedame, helemaal Nederlands, woont al twee jaar in Lissabon, zij sprak amper de portugese taal en natuurlijk ben je dan ook nieuwsgierig wat zij dan zoal doet in het dagelijks leven. En jawel, zij werkt op een callcenter wat het adviescentrum is voor Philips in Nederland. Dus heb je een probleem met je mooie Saneco koffiemachine, je wordt telefonisch geholpen vanuit Portugal.

En zo worden we weer een stukje wijzer van de positieve bijdragen die het land levert aan het wel en wee in ons persoonlijke huishouden.

 

 

 

Red.: Job