Puigdemont + 4 ex kabinetsleden gearresteerd

Het is naar buiten toe wel duidelijk dat het niet helemaal gelopen is zoals de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont en zijn begeleidend team hadden verwacht.

Eerst roept de autonome regeringsleider Catalonië tot republiek uit, om vervolgens met de eerstmogelijke vluchtauto naar België te vluchten en zich bij een Belgische advocaat te melden. Zoals te verwachten kwam er vanuit Spanje een internationaal aanhoudingsbevel en volgens de europese verdragen dient België daar in beginsel gehoor aan te geven.

Vanochtend hebben Puigdemont en zijn medestanders zich bij de Belgische Justitie gemeld, dat deden zij vrijwillig, mogelijk met de opzet dat er geen foto kon worden gemaakt van een “gearresteerde”. Maar het kan natuurlijk ook dat de van verraad, oplichting en enkele andere economische delicten verdachte heeft gedacht er in vrijheid tussenuit te komen als hij zichzelf vrijwillig zou melden, zodat een langere periode van normaal verblijf in België het vervolg kon zijn.

Maar de Belgische justitie besloot over te gaan tot aanhouding.  De Belgische rechter-commissaris zal binnen 24 uur beslissen of deze arrestanten al dan niet voorlopig op vrije voeten komen. Maar dan zal dat onder voorwaarden plaatsvinden, zo wordt verwacht dat zij dan wel konstant onder politiebewaking komen te staan.

In ieder geval heeft Puigdemont zich verzekerd van rechtsbijstand van een Belgische advocaat die eerder al eens in het nieuws is geweest toen hij leden van de spaanse terreurbeweging ETA tegen uitzetting verdedigde.

Gerelateerd artikel: over de economische schade van de hotelsector in Catalonië

 

 

Noot van de redactie: Dit is geen camper- of ander campingnieuws, maar heeft te maken met de hoofdzakelijk economische (on)rust in de spaanse autonome deelstaat Catalonia en kan om deze reden voldoende van belang zijn voor een aantal van de lezers van dit digitaal nieuwsblad.