Catalanen brengen zich 1 miljoen schade toe

Sinds een aantal maanden roeren een aantal van de Catalanen zich in de richting van een volledige onafhankelijkheid van Spanje.

Tegen de constitutionele wetten van Spanje in werd er een referendum gehouden, maar in de praktijk kwam die er op neer dat alleen de voorstemmers deelnamen aan die inofficiële enquete onder een bepaald deel van de catalaanse bevolking.

Catalonië heeft, net als alle andere spaanse regio’s al een hoge vorm van autonomie, het grootste deel van de nationale belastingen gaat linea recta naar die regio’s, waar Extremadura en Andalusië er ook een paar van zijn. Elke regio heeft ook een eigen bestuur, waaronder de “Presidente” en zelfs een eigen parlament.

De regionale regering gaf na de stemming voor het referendum nog geen hom of kuit over de uitslag, er werd door de regionale presidente iets over een onafhankelijkheidsverklaring gezegd, maar in één zin door stelde hij de praktijkuitvoering van die verklaring direkt ook weer uit.

De nationale regering heeft aan de regionale regering om een duidelijk antwoord gevraagd, werd de onafhankelijkheid nu wel of niet uitgeroepen. Bij een bevestigend antwoord grijpt de nationale regering naar de veelgenoemde wet 155, waarmee de nationale regering het bestuur in de praktijk overneemt. Zij wil dan echte verkiezingen uitschrijven, waaraan alle catalanen deel kunnen nemen.

Dit kan een logisch besluit zijn, want bij tegendemonstraties tegen de onafhankelijkheidsbeweging leek het er op dat de menigte eens zo groot was als de hoeveelheid van catalanen die als “voor” demonstreerden.

De regio puilt niet uit van de grote industrieën, veel van de economische aktiviteiten vinden plaats binnen de sector van het toerisme en de financiële wereld. D financiële wereld heeft al duidelijk laten weten hoe er over de extreme gedachten van de minderheidsgroep aan politici wordt overwogen. Al meer dan 540 grote nationale bedrijven hebben hun hoofdkantoor vanuit Catalonië naar andere spaanse gemeenten buiten deze regio verplaatst.

De hotelsector in de regio, waar ook Barcelona onder valt, is niet vrolijk van het geheggesteg in de media en de enorme demonstraties die met zoveel wapperende vlaggen wel enige angst inboezemen. De direkte schade aan de hotelsector is steving, er is een daling van 20% tot 30% op de hotelreservering, alleen hier al bedraagt de schade meer dan 1 miljoen euro per dag.

 

 

 

Mail uw nieuwstip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *