Sociale functie van dagbladen wijkt voor commercie

Het is jammer, maar waar. Had de vertrouwde krant “van vroeger” ook nog een hele belangrijke sociale rol in het functioneren binnen de maatschappij, dat is met rasse schreden aan het veranderen.

Voorheen wist je dat je op je krantje kon rekenen, op zaterdag zelfs op de driedubbeldikke, om je kennis over het dagelijkse leven eenvoudig bij te spijkeren. Maar het internet heeft die zo logische gedachte zo onderhand wel aan de kant gezet.

Nu is het zo dat vrijwel elke krant, niet alleen in Nederland, je met grote koppen je aandacht op een gebeurtenis vestigt, maar als je daar dan gretig op klikt om te weten te komen wat er dan zo aan de hand is geweest, dan krijg je de betaalknop te zien.

Eerst haalt de krant je natuurlijk met een half-betaalt abonnementje naar binnen, maar het duurt niet al te lang en je bent het haasje en betaal je de hoofdprijs.

Op die manier hebben de meeste kranten in Nederland hun sociale funktie verloren, maar niet alleen in “ons Holland” is dat het geval. Als er een catastrofe dreigt, dan willen de Nederlandse redacties nog wel een artikel voor iedereen leesbaar maken, maar dat is in de zuid-Europese landen duidelijk niet het geval.

Als je in landen als Griekenland, Spanje of Portugal iets wit weten wat echt van persoonlijk of maatschappelijk belang is, dan móet je wel een betaalde versie van de krant nemen om dan daarna pas op de hoogte te komen van wat je zo belangrijk denkt te vinden. Hele belangrijke informatie wordt op die manier aan de bevolking onthouden en dat is niet de prettigste beslissing die zoveel eigenaren van de kranten hebben genomen.

Dit gedrag zal worden gevolgd en in deze krant worden geopenbaard.

Camperaarskrant zal het voor vele lezers vervelende truukje niet toepassen, elk artikel zal in de volle waarde worden gepubliceerd.

Wél doet de redactie gewoon zoals de grote jongens nu al jaren plegen te doen, dus doen wij de volgende oproep:

“…….bent u in de buurt van een nieuwswaardige gebeurtenis, ziet u dat anderen iets is overkomen, bent u van mening dat er – ergens in Europa – een situatie is die het verdient om te worden gepubliceerd en wilt u de overige lezers daarvan op de hoogte brengen, kent u een evenement waarvan u meent dat dit ook interessant is voor de doelgroep van deze digitale krant, laat het de redactie weten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *