Wildkamperen verboden: Toestemming vragen of “discreet blijven”

Er zijn van die artikelen met adviezen die je niet begrijpt. Verschillende websites, maar ook gedrukte commerciële gidsen die met deze informatie worden verkocht, informeren de kampeerder. Dus ook de camperaar, met enige regelmaat dat het in de verschillende landen van Europa, dan weer hier en dan weer daar, gewoon verboden is om wild te kamperen. Maar tegelijk publiceren zij locaties waar wild gekampeerd zou kunnen worden. Dat publiceren staat natuurlijk gelijk met het “aan de man brengen”, dus worden deze adressen “verkocht” en dat zeker niet tegen een vriendenprijsje.


Dat wordt willens en wetens gedaan, want de gidsen met campings en camperplaatsen moeten worden verkocht en ook de website moet goed draaien, want er staan advertenties op en ook die moeten natuurlijk worden “verkocht”. Klikt men daar namelijk op, dan verdient de eigenaar van de website daar natuurlijk ook weer een centje of meer aan.

Toestemming vragen

Als een alternatief tegen het illegaal kamperen wordt genoemd dat je dan toestemming zou kunnen vragen. De camperaar die – om het even aan wie – toestemming zal vragen om ergens clandestien te mogen staan, die nemen we vast nog een keer een interview af, maar ontmoeten moeten wij hem, of haar, nog.

Aan wie zou je toestemming moeten vragen, zullen er eigenaren van een grondstuk zijn die zich bezig willen houden met het beschikbaar stellen van een stuk land voor een niet legaal handelen door derden?

Discreet blijven
De enige uitleg hiervoor is een oproep om stiekum illegaal te gaan handelen. Weinig aanbevelingswaardig, want in Nederland is de boete 140 euro per persoon. In andere landen kan deze boete noemenswaardig hoger zijn. In de praktijk kies je er voor om tegen een bekeuring aan te lopen. Ben je in Nederland als buitenlander bezig te kamperen en heb je dus geen toestemming dan moet je de bekeuring ook nog eens kontant afrekenen. En na het betalen dien je – vaak midden in de nacht – nog steeds in te pakken en te vertrekken.

Onhandige manier om geld te besparen, dat wel. Komt nog wel een overweging bij. Dat is de veiligheid. Elke jaar opnieuw waarschuwt de ANWB tegen het overnachten op parkeerplaatsen langs de snelwegen. Vroeger, maar dat is wel heel lang geleden, zocht je die parkeerplaatsen op, want tussen die grote stoere jongens van Duitse en Nederlandse vrachtwagenchauffeurs voelde je jezelf wel veilig.

Maar nu is het duideijk anders, al staan daar nog veel andere Nederlanders en zelfs al heb je een alarm op de camper of caravan, het wordt door de grootste Duitse en Nederlandse toeristische organisaties sterk afgeraden. Het is veel beter om de snelweg te verlaten en een nabijgelegen camping op te zoeken. Het kan wat moeite kosten, maar je bent wel met vakantie, dus wat maken die paar kilometers uit als het om je persoonlijke veiligheid gaat, en …. beter safe dan sorry, is het advies van zowel de ADAC als de ANWB.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *