Amsterdamse toestanden – 1-Kamer Appartementje Lissabon voor 305.000 euro

De prijzen in Lissabon voor zelfs de kleinste appartementjes, zeg maar gewoon een kamertje van 24 m2 met een soort keukenhoekje, vliegen de pan uit. De in de kop genoemde “woonruimte” werd ook als zodanig omschreven, een kleine ruimte om te kunnen verblijven en voor het overige de tijd in de stad door te brengen.

Er is een enorme run aan de gang op zelfs de meest kleine appartementen in de Portugese hoofdstad Lissabon, zo ernstig is de situatie dat zelfs Madonna die zich graag in Lissabon wil vestigen er al maanden niet in slaagt om een geschikte woning te vinden.

De verkoopprijzen zijn werkelijk ontploft en gaan gelijktijdig enorm omhoog met het verhoogde aantal verkooptransacties.

Het toerisme in deze stad kan enigszins worden vergeleken met dat van Amsterdam en dan kan het vrij eenvoudig voor zichzelf spreken dat AirBnB hier een hele belangrijke rol speelt.

De Amsterdamse gemeente is tot zeer strenge bestuurlijke maatregelen overgegaan, AirBnB’s hebben een meldplicht en een woning mag maximaal 60 dagen per jaar worden verhuurd. Bij overtreding volgen tienduizenden euro’s aan boetes.

De Portugese gemeentelijke overheid heeft naar het schijnt helemaal nog niet in de gaten dat een losgeslagen AirBnB situatie het echte leven uit de stad weg zal zuigen, waardoor er op den duur nog maar een deel van de oorspronkelijke inwoners hun woning in de hoofdstad zullen hebben.

Alles wat los en vast zit als maar iets wat op woonruimte lijkt, dat wordt door de eigenaren immers via AirBnB geëxploiteerd.

In Lissabon is de gemeente nog niet overgegaan tot het inzetten van teams op de controle van het oneigenlijk gebruik van woonruimten als z.g. “hotelverhuur” en er is voor zover bekend ook nog geen wet van die strekking in de maak. Daarbij lijkt het er ook nog op dat de controlemogelijkheden van deze gemeente stukken beperkter zijn dan via de modern geadministreerde gemeente Amsterdam en in aansluiting daarop ook al een aantal steden in Duitsland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *