Rookverbod op campings is in

Het is geen uitzondering meer, de trend heeft zich volledig omgeslagen van meer rokers naar meer niet-rokers. Nog maar 20% van de bevolking blijkt te roken.

Was vroeger roken heel normaal, wie kent weet niet meer van TV-/(serie)-persoonlijkheden, Willem Duys, Commissaris Maigret, Anke Blok, noem ze maar, stuk voor stuk rookten zij als zij op de televisie in beeld waren.

Maar dat is wel voorbij, het roken op de Nederlandse- en Belgische televisie is al sinds vele jaren verboden. Iedereen kent ook wel de vele discussies van welles/nietes over het roken in de horeca. Ook dat is ten gunste van de gezondheid en de veiligheid beslist.

Het is nu zelfs zo ver dat de paar rokers, die van geen ophouden weten, zelfs tot de “paria’s” worden genoemd. Zij vallen anders gewoon lastig, deze mening komt steeds meer naar buiten.

Zij die niet roken, of niet meer, zullen het eens zijn, het roken is vies en de mensen die roken stinken naar de nicotine, want die komt terug via de huid. Daarnaast weten de rokers dat de smaakpapillen zijn aangetast en dat het aantal longblaasjes per sigaret verder afsterft waardoor deze steeds minder zuurstof op kan nemen. Het slapen vergaat steeds minder relaxt en uiteindelijk weet iedereen wel dat een roker eerder kans maakt op hart- en vaatziekten dan een niet roker.

De rokers zijn niet alleen grote vervuilers van het milieu, hoeveel lege pakjes sigaretten zie je niet in de bermen, dan hebben we het nog niet over de miljarden peuken die per dag langs de weg worden gedumpt.

Het sociale gedrag is niet veel anders, de rokers vallen tegenwoordig de niet-rokers lastig, want die vinden het roken echt niet leuk meer.

Daarom ook zijn er in Europa steeds meer campings die zichzelf tot “Rookvrije Camping” hebben verklaard. Men kan eventueel nog wel roken bij de receptie, op het terras bij de ingang van de camping. Maar niet meer aan elke willekeurige tafel tussen de andere gasten in, maar in een apart hoekje.

Het roken op de camping zelf wordt steeds meer verboden.

De Hartstichting werkt samen met andere organisaties mee aan de campagne “Op weg naar een Rookvrije Generatie”. Borden en stickers kunnen bij de Hartstichting worden besteld.

Campings die hetzelfde bord in meer talen willen hebben, die kunnen een werktekening aanvragen en deze dan gewoon zelf op een bord laten printen. Buiten Nederland en België is dat vaak ook nog behoorlijk goedkoop.

Het voordeel voor de campingeigenaar is dat er minder hoeft te worden opgeruimd, dat je niet achter elkaar met de vieze peukjes te maken hebt, je camping daardoor schoner blijft en zeker richting de 80% van de overige gasten is het natuurlijk veel en veel prettiger om te weten dat je met een rookvrije camping te maken hebt.

Voor de campings in de zuidelijke Europese landen komt daar nog eens een heel belangrijk stuk preventie bij. Deze zomer weer is het hommeles wat de buitenbranden betreft, is het niet aan de Franse Cote d’Azur, dan is Griekenland in het nieuws, Spanje (50.000 buitenbranden per jaar) doet ook mee en ook Portugal draagt hier een steentje aan bij.

Enorm veel van de branden wordt wel heel snel geblust, men duikt er echt bovenop, maar zonder sigarettenpeuken zal het aantal branden zeker gaan dalen.

Als camperaar weet je dan ook nog eens dat je een veel veiliger onderdak hebt gevonden.

Het gezamelijke initiatief van de vooraanstaande organisaties helpt een stukje mee op de website van Op weg naar een Rookvrije Generatie

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *