Camping reviews raken het spoor bijster

Er zijn website met meningen, dus beoordelingen over campings die ook echt wat met het campingleven te maken hebben. Natuurlijk kom je dan van alle mogelijke meningen wel iets tegen, de ene camping is niet goed, want het regent teveel en bij een ander is het een probleem dat er teveel zon scheen.

Vaak lees je dat soort reakties met een knipoog, je krijgt door alle kommentaren heen wel een beetje indruk van wat men persoonlijk over een camping denkt en dan lijkt het dat een meerderheid van de vakantiegangers een reëel verslagje schrijft, een enkeling plaatst zichzelf als een buitenbeentje. Daar komt een later artikel nog op terug.

Maar er zijn er zogenoemde review-websites waarbij je de vraag stelt of de mensen achter zo’n site wel iets met het kamperen te maken willen hebben.

Vaagheid alom, tot een leuke ontdekking van enkele dagen geleden. Dus maken we even tijd om na voldoende rondgekeken te hebben een simpele, maar ook duidelijk kontroleerbare konklusie te stellen.

Een website als Tripadvisor is géén website die met campings iets te maken heeft. Zij heeft niets van doen met het wel en wee over het campingleven. Het doel van Tripadvisor is wel heel duidelijk: zij willen zo veel als maar mogelijk teksten hebben, zodat zij via de zoekmachines beter kunnen scoren. Alleen daar hebben zij belang bij, want als zij meer bezoekers krijgen, dan hebben zij ook weer meer kans om hotelkamers geboekt te krijgen en als “affiliate” bedrijf krijgen zij daarvoor dan een (vaak hoge) commissie.

Vervuiling treedt nu wel op, nu duidelijk is dat Tripadvisor zich niet beperkt tot het promoten van hotels en restaurants, er zijn nu zelfs forums over automerken, autoreparaties waar je een oproep van deze organisatie tegenkomt, om daar een mening over te schrijven. Dus een forum waar je meningen plaatst, daar wil Tripadvisor wel graag weer een mening over. Want…. zo redeneren zij, wij moeten bovenaan mee blijven draaien, dus het maakt ons niet uit, waar we een mening over krijgen en hoe die mening er uit ziet, dus wat er in staat. Zo lang wij maar unieke teksten op onze website krijgen. Want de zoekmachines zijn dol op unieke teksten en daardoor gaat zo’n organisatie weer hoger in de zoekresultaten bij Google, Bing en anderen.

Het gaat vast niet te lang duren of de zoekmachines hebben ook dit spelletje van manipulatie door en passen het algorithme daar steeds meer op aan en zo komt er een keer een einde aan de vervuiling van de weergave van de zoekresultaten. 

Je ziet deze beweging zo langzaam aan ook wel online komen, want steeds meer krijg je bij de zoekresultaten de “Adv” vermeldingen van Tripadvisor en anderen staan. Google laat ze nu dus ook betalen om bij de resultaten vermeldt te worden.

Dat is maar goed ook, want een zoeker wil via de zoekmachines natuurlijk de beste resultaten van de zoektocht ontvangen. En op deze manier is het duidelijk dat het een dienst is die betaalt om in de kijker te willen komen en wie heeft er géén hekel aan opdringerige adverteerders?

Ook Zoover behoort tot de websites die zelf helemaal niets met campings te maken hebben, maar meent te kunnen beweren een “onafhankelijke” instantie te zijn en daarmee het recht te hebben om derden meningen over derden te plaatsen. Ook bij deze website maakt het niets uit wat er aan teksten wordt geplaatst, ook niet door welke anonieme plaatser dan ook, zo lang het maar woorden + woorden zijn, want die hebben zij nodig om hun website hoger bij de zoekmachines te laten scoren.

Sprake van enige vorm van gezond zakelijk moderaten door deze websites, daar is al lang geen sprake meer van. Dat is wel heel jammer, want met de vrijheid van het internet komt in het algemeen ook het toepassen van excessen ook steeds meer in beeld. En hier hebben we het over het vakantieleven, dus hier zijn het de excessen waarbij willekeurige bezoekers van een site, zoals Tripadvisor of Zoover een hardwerkende ondernemer naar beneden kunnen sabelen. Die “internauten” doen dat helemaal anoniem, de nu genoemde websites staan dat zondermeer toe en van enige vorm van selektie is al geen sprake meer.

Of dat dan wel zo fatsoenlijk is?

Een ondernemer die zo’n achteraf mes in de rug, bij een dergelijke site, ter sprake brengt krijgt alleen de uitnodiging dat er ook nog via de openbare gereageerd kan worden op een dergelijk vaak bizarre review. Natuurlijk, waarom ook niet, die site heeft immers baat bij zoveel mogelijke unieke teksten, dus een reaktie van de hardwerkende ondernemers kan er dan ook nog wel bij.

Een beetje ondernemer met hart voor zijn gasten, die trekt zich hier niets meer van aan. De “Awards” die worden uitgereikt, dat is in alle onderzochte gevallen al geen professioneel handelen meer en kennen eigenlijk geen enkele reële waarde. Over “Awards”, zie elders in deze blog over het campingleven in Europa.

Je gaat met je camper toch niet naar een adres, omdat daar een “Award” aan is gegeven, je zoekt toch een vakantielokatie waar je jezelf het prettigst denkt te vinden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *